Over de Wolda`s

11 februari 2009

BUSHFIRES!!!!

Afgelopen zaterdag, 7 februari begon de dag met een stralende blauwe lucht, snikheet was het, 's-ochtends al, het zou rond de 45 graden worden! We zaten aan de koffie, buiten onder ons prieeltje.



Op een gegeven moment begon het te waaien en best wel hard ook, op ons prieeltje zat een doek geknoopt tegen de zon, maar het begon zo hard te waaien dat het doek losliet en we bang waren dat het zou scheuren, dat hadden we al eerder meegemaakt die harde wind maar nu ging het wel heel erg tekeer, het doek moest er dus af maar dat betekende ook dat we dan geen schaduw meer hadden en dat heb je hier echt nodig.

Dus Bert stelde voor om even naar een bouwmarkt te gaan om een groot schaduwdoek te kopen, de kinderen wilden niet mee want die hadden weer nieuwe films en die wilden ze graag zien, ze mochten thuisblijven om filmpjes te kijken ze zijn nu zo groot dat dat wel kan. Wij eerst naar Mitre10, dat is een soort tuincentrum maar daar hadden ze niet wat we zochten. Toen we daar wegreden zag ik een stuk verderop hele rare grote wolken, dus ik zeg tegen Bert:"moet je zien wat een rare lucht, ik vind het wel vreemd die grote wolken waar komen die ineens vandaan??" En alsof ik het aanvoelde zei ik dat ik naar huis wilde, dus Bert vroeg waarom ik nou ineens naar huis wilde, en ik zei dat ik ongerust was over de kinderen omdat ik bang was voor brand, we wisten toen nog van niks!!!!! Snel gingen we even naar Bunnings (soort Gamma in het kwadraat), en daar hadden ze wel wat we zochten, gelukkig, inmiddels was het zo heet en waaide het zo hard dat je nog met moeite buiten kon ademen. Dus snel in de auto en naar huis. Onderweg kwamen we een colonne brandweerwagens tegen, ik denk een stuk of 6, die met gillende sirenes in dezelfde richting als wij reden, dus richting Berwick, toen kreeg ik het wel een beetje benauwd! Gelukkig reden ze door toen wij onze afslag namen en was ik blij dat ik eindelijk de straat inreed en zag dat alles oké was.

Bert ging toch maar beginnen met z'n schaduwdoek, maar eigenlijk was het geen doen, uiteindelijk moest hij ermee stoppen want het was niet meer verantwoord om buiten te zijn met die hitte, het enige wat je kon doen was je rustig houden en de koeling aan in huis.Na een tijdje zagen we de kleur van de lucht veranderen van blauw naar oranje en grijzige mist (althans zo leek het). Dus wij dachten in eerste instantie dat het smog was, maar omdat het zo hard waaide kon dat eigenlijk helemaal niet, toch maar even buiten kijken wat het dan wel was, vanuit onze achtertuin kunnen we behoorlijk ver zien, want we wonen op een heuvel met uitzicht, en op dat moment zagen we de rookwolken en roken we de brandlucht, het was vrij dichtbij in Narre Warren, dat is hier zo'n 6 km vandaan, we hoorden overal sirenes en we zagen de helicopters overvliegen, dan schrik je toch wel even, want alles was gortdroog en door de keiharde wind weet je dat dat vuur een perfecte voedingsbodem heeft. Later hebben we ons pas gerealiseerd hoe ernstig de situatie was en dat er op verschillende plaatsen enorme branden woedden. Zelfs nu nog zijn er een aantal branden aan de gang, de wind is weer aan het aantrekken en het wordt weer warmer, en regen is voorlopig ook nog niet in zicht, geen prettig vooruitzicht, we hebben al genoeg ellende gezien hier op tv en in de krant, de foto's spreken voor zich...........................